Cum îți calculezi pensia în România, cum afli câți bani primești în 2024. Așa știi exact la ce să te aștepți ca pensionar
Anul viitor, unul de campanie electorală pe toate fronturile, va veni la pachet cu mai multe majorări de pensii. Detaliile din spatele lor se cunosc deja din noua lege a pensiilor. Rămâne doar să-ți calculezi câți bani vei primi în plus.
De la 1 ianuarie 2023, pensiile tuturor românilor vor crește cu 13,8%. Valoarea este menită să acopere rata inflației și creșterea salariului mediu pe economie. Dincolo de asta, va exista o a doua creștere din luna septembrie, aceasta din urmă va reprezenta recalcularea pensiilor în conformitate cu noua lege. Cel puțin pe hârtie, aceasta va duce peste 40% în plus la pensiile multor români. Ca de obicei, nu toți vor fi la fel de norocoși, dar vorbim de o medie.
Citeștei și: Ieși mai repede la pensie cu până la trei ani. Schimbarea mai puțin cunoscută din noua lege a pensiilor
Cum se calculează pensiile în România după noua lege
Vizavi de faptul că nu toți vor fi la fel de norocoși după majorarea pensiilor în România, cei care sunt nevoiți să supraviețuiască din pensia minimă garantată, de aproximativ 1182 de lei, ei vor primi doar 100 de lei în plus, atât.
Pentru toți ceilalți se va schimba modul de calculare a pensiilor. Acesta va implica înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul de puncte. De exemplu, în prezent este egal cu 75 de lei, dar va fi majorat la 82 de lei. În ceea ce privește punctul de pensie, acesta va crește de la 1.875 de lei la 2.032 de lei. În consecință, mulți români vor beneficia de o majorare dublă, cea de la 1 ianuarie 2024 și cea din septembrie.
Citește și: Când intră pensiile în luna decembrie, banii se dau mai devreme. Ce trebuie să știe pensionarii din România
Ce trebuie să știe pensionarii despre metodologia de calcul
În mare parte însă, conceptul va rămâne neschimbat și în conformitate cu două legi, 3/1977 și 19/2000, după cum a explicat și fostul președintele al CNPP într-o intervenție televizată.
„Avem Legea 3 pe 1977 și legea 19. Practic toate pensiile stabilite în baza legii 3 au fost recalculate și fiecare pensionar are acasă o decizie de pensie în care este precizat numărul total de puncte. Ce aduce nou acest proiect de lege – care va deveni lege și va fi aplicabil de la 01/09/2024 – este modul de calcul al valorii pensiei”, a explicat Doina Pârcălabu, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii marți, pe 7 noiembrie, la Antena 3 CNN.
„Acesta se obține prin înmulțirea acelui indicator număr total de puncte înscris în decizia de pensie, undeva în josul paginii, cu valoarea punctului de referință care se obține prin împărțirea valorii punctului de pensie care înseamnă 81 lei”, a adăugat ea. În consecință, „fiecare persoană își poate determina pensia prin acest procedeu simplu: înmulțim numărul total de puncte cu 81 și vom ști care va fi pensia noastră în luna septembrie 2024.”, a sintetizat Dorina Pârcălabu.